Mitä avaruusmatkailuun tulee, on monella korkeat odotukset vuotta 2018 kohtaan, eikä syyttä, sillä luvassa voi olla hyvinkin mielenkiintoisia hetkiä. Avaruus on aina kiinnostanut ihmisiä ja koska se on pitkälti tuntematon kokonaisuus, houkuttelee monia mahdollinen matka maapallon ulkopuolelle. Aivan jokaiselle innokkaalle ei matkaan kuitenkaan ole ainakaan ensimmäisten vuosien aikana varaa, sillä lippujen lähtöhinta on jopa satojatuhansia euroja.
Jo vuosikausia yksityisiä avaruuteen suuntaavia matkoja myyneet toimistot ovat lupailleet matkojen vihdoin toteutuvan ja vuosi 2018 voi hyvinkin olla se käänteentekevä vuosi, jolloin ne vihdoin toteutuvat. SpaceX on jo pitkään lupaillut ensimmäisestä Falcon Heavyllä toteutetusta rakettilennosta ja myös NASA on suunnitellut vuosikausia tekevänsä yhteistyötä yksityisten yritysten kanssa matkailijoiden lähettämiseksi kansainväliselle avaruusasemalle. Kaiken järjen mukaan vuoden 2018 pitäisi olla se vuosi, jolloin avaruusmatkoja tarjoavat yritykset ryhtyvät vihdoin lunastamaan lupauksiaan.
SpaceX lentää Marsiin ja muualle avaruuteen lähitulevaisuudessa
Tänä vuonna SpaceX:n paljon huomiota saaneen Falcon Heavy -raketin on tarkoitus ryhtyä lentämään sekä Marsiin että muihin kohteisiin avaruudessa. Tarkoituksena on, että alus kuljettaa mukanaan satelliitteja ja muuta teknologiaa avaruuteen. Jotkut suhtautuvat aikeeseen kuitenkin varsin skeptisesti, sillä SpaceX on lupaillut ensimmäistä koelentoa jo vuodesta 2015 alkaen. Vastaan on tullut odottamattomia esteitä ja ongelmia, mutta tänä vuonna näyttää jo lupaavasti siltä, että tänä vuonna Falcon Heavy vihdoin pääsee lennolleen. Harva tietää, että raketti on jo käytännössä lähtövalmiina alustallaan Floridassa sijaitsevassa Cape Canaveralissa. Neitsytmatkan oli tarkoitus koittaa niinkin pian kuin tammikuun lopussa, mutta ennen lähtöä raketti vaatii kuitenkin vielä pientä hienosäätöä. Kehitykseen ja budjettiin liittyvien vastoinkäymisten takia ensimmäisen raketin lähtölaukaus on lykkääntynyt jälleen kerran. Ensimmäisille lennoille myydään kuitenkin täyttä häkää jo matkalippuja ja moni on jo osoittanut kiinnostuksensa avaruusmatkoja kohtaan.
Tämä lähtövalmiina jo odottava Falcon Heavy tulee suorittamaan ensimmäisen lentonsa näyttävästi punaisen Tesla Roadsterin kera, joka on asennettu sen päälle. Yrittäjänä, keksijänä ja sijoittajana tunnettu Elon Musk on lupaillut, että tavalla tai toisella tästä koelennosta tulee ikimuistoinen ja jopa eeppinen, josta jo Teslan matkaaminen avaruuteen on loistava osoitus. ”Suurempi Falcon Heavy mahdollistaa SpaceX:lle suurimpien satelliittien kuljettamisen avaruuteen”, hehkuttaa avaruusalan analyytikkona työskentelevä Bill Ostgrove. ”Lisäksi Falcon Heavyn ansiosat SpaceX pystyy suorittamaan tutkimusretkiä kauemmas avaruuteen myös sellaisiin paikkoihin, joissa emme ole vielä koskaan käyneet”, hän jatkaa.
Avaruusturismi alkaa täyttyä kilpailijoista
SpaceX ei ole ainoa yhtiö, joka on tehnyt tyhjiä lupauksia viime vuosien aikana. Myös Boeingin odotetaan aloittavan kaikille tarjottavat avaruusmatkat vielä tämän vuoden puolella. Tarkoituksena on järjestää matkoja NASA:n avaruusasemalle osana sen kaupallista ohjelmaa. SpaceX:n tavoin myös Boeingin odotetaan lentävän sekä miehitettyjä että miehittämättömiä lentoja Starlinerilla ennen säännöllisten NASA:n asemalle suuntaavien lentojen käynnistämistä. Avaruusintoilijat odottavatkin kuumeisesti tietoa siitä, ehtiikö Boeing järjestämään ensimmäisen koelentonsa ennen kuin SpaceX:n ongelmat saadaan korjattua.

Suuria ja pieniä toimijoita